Over Peru

Leer Peru kennen en ontdek een rijkdom aan verschillende werelden, elk met hun eigen landschappen, geluiden, kleuren en smaken. Reis terug in de tijd naar oude beschavingen en delen van het grote culturele erfgoed van het Peruaanse volk. De meeste bestemmingen, zoals de kust en de bergen van Peru kunnen alleen verklaard worden door ze in het echt te ervaren.

Caral, de eerste beschaving in Amerika's pre-Spaanse culturen ; het Inca-rijk ; de fusie tussen de Inca- en Spaanse wereld ; Peru en de Westerse, Aziatische en Afrikaanse invloeden ; woestijnen, bergen, bossen, de Amazone en de zee ;flora, fauna en een breed scala van culturele uitingen. Dit alles is Peru.

TAAL

Het Spaans en het Quechua zijn de twee meest gebruikte talen in Peru. Het Quechua en het Aymara worden vooral gesproken in de Andes, waar veel indianen wonen.

REISDOCUMENTEN

U dient in bezit te zijn een geldig Belgisch paspoort dat tot 6 maanden na vertrek uit Peru geldig moet zijn. Indien u niet over de Belgische nationaliteit beschikt, raden wij u aan contact op te nemen met de ambassade.

Belgen en Nederlanders hebben geen visum nodig voor Peru. Bij aankomst in Peru wordt een (gratis) toeristenvisum verstrekt dat 90 dagen geldig is. Dit visum kan drie keer met 30 dagen verlengd worden, zodat een half jaar verblijf in Peru eenvoudig te regelen is.

Als u via de Verenigde Staten vliegt dient u uiterlijk 72 uur voor vertrek een “reisauthorisatie” aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u op:  https://esta.cbp.dhs.gov

AARDRIJKSKUNDE

Peru is een zeer divers land, met 11 ecologische regio's en 84 van 's werelds 117 verschillende types van "levenszones". Het heeft een enorme verscheidenheid aan landschappen dankzij de geografie, met ook een breed scala aan natuurlijke bronnen. Het land beschikt over 3 belangrijkste regio’s die volgens de traditionele methode van het land ingedeeld worden volgens hun hoogte: kust, bergen en jungle.

KUST

De kust wordt gekenmerkt door een smalle band van woestijnen en vruchtbare valleien langs de Stille Oceaan. De vruchtbare valleien komen voort uit de rivieren die naar beneden stromen uit het Andesgebergte zelf, de lager gelegen sierra doorkruisen, en uitmonden in de zee. De kust heeft een warm-gematigd klimaat, zonder extreme hitte of kou, maar met een hoge luchtvochtigheid en dichte mist, dat geeft een erg koud gevoel in de winter. In de zomer is er heel weinig mist en kunnen de temperaturen oplopen tot 30 ° C. In het noorden is de kust bijna het hele jaar heet, met een korte regenperiode in november en december. De centrale en zuidelijke kust heeft twee verschillende seizoenen, de winter (april tot oktober) en de zomer (november tot maart).

HOOGLAND

Dit is het bergachtige gebied van Peru, waar het Andesgebergte het landschap domineert. Het bevat verschillende ecologische gebieden en hoogtes. De noordelijke Andes is lager en vochtiger dan de rest, terwijl de centrale Andes het langste en steilste is. Het is hier waar je de hoogste berg van het land vindt, Huascarán, op 6768 meter boven de zeespiegel. De zuidelijke Andes is breder, en is ook bekend als de Altiplano, of het hoge Andes plateau. De Sierra heeft twee seizoenen: het zomerseizoen (april tot oktober) met zonnige dagen, koude nachten en weinig regen (de perfecte tijd om te bezoeken); en in de winter (november tot maart), als het zwaar regent. Gedurende de dag worden er temperaturen bereikt van  24 ° C, maar 's nachts kan het zakken tot -3° C.

JUNGLE

De Jungle gelegen in het oosten is een uitgestrekt gebied van vlaktes onder vegetatie in de Amazone bekken, die begint aan de samenvloeiing van de rivieren Maranon en Ucayali. Het is de grootste regio van Peru en bestaat uit hoogland jungle (meer dan 700 meter boven de zeespiegel), die wordt gekenmerkt door de nevelwouden en laagland jungle (minder dan 700 meter boven de zeespiegel) . Net als de sierra heeft de jungle twee verschillende seizoenen. Van november tot maart regent het vaak, terwijl het van april tot oktober vrij droog is, waardoor dit de ideale tijd is om de jungle te bezoeken als de rivieren verdwijnen en de wegen goed bereikbaar zijn. Er is het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid. Af en toe, tussen mei en augustus, zijn er "friajes" of "surazos", koude rukwinden veroorzaakt door wind uit het uiterste zuiden van het continent, waarin de temperatuur kan dalen tot tussen 8 en 12 ° C.

KLEDING

Ongeacht het seizoen en het gebied van Peru dat u bezoekt, is het raadzaam om warme kleding, een losse broek, katoenen top, wandelschoenen, een goede zonnecrème en een hoed (om je te beschermen tegen de zon en de koude) te dragen.

BESTE REISTIJD PERU

De seizoenen in Peru zijn tegengesteld aan die in Belgie. Als het in Belgie winter is, is het in Peru zomer.Er zijn in Peru twee belangrijke seizoenen te onderscheiden: Het natte en het droge seizoen. Deze seizoenen verschillen per regio. Het natte seizoen valt van december t/m april en het droge seizoen van mei t/m september.

De droge tijd is de beste periode om Peru te bezoeken. Het weer is dan droog en helder. Temperaturen zijn lager en ’s avonds en ’s nachts kan het vriezen (op grote hoogte). Overdag is de temperatuur meestal aangenaam, als de zon schijnt. Bij het verdwijnen van de zon wordt het echter direct een stuk koeler.

In december, januari en februari valt de meeste neerslag. Ondanks dat is Peru dan nog steeds prima te bezoeken. Echter, de beste periode om een bezoek aan Peru te brengen is mede afhankelijk van de streek die u wilt bezoeken:

VEILIGHEID

Verlies uw persoonlijke bezittingen niet uit het oog.
Vermijd het gebruik van onofficiële of ongemarkeerde taxi's ‘s nachts.
Vermijd het wisselen van geld op straat of het dragen van grote sommen geld. Wisselkantoren zijn veilig.

GEZONDHEID

In het geval van hoogteziekte, rust goed tijdens de eerste dagen en vermijd fysieke belasting. Drink mate (thee ) met cocabladeren of neem coca pillen.
Drink veel vocht, in het bijzonder in de  hoge hoogtezones. Gebruik alleen water uit de fles of eerder behandeld water.
Koop uw eten in restaurants, vermijd om op straat te eten.

VACCINATIE

Vaccinatie tegen gele koorts wordt sterk aanbevolen en is soms verplicht. Overige aanbevolen vaccinaties zijn DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A (geelzucht), buiktyfus (bij een verblijf langer dan 3 maanden) en malaria (profylaxe, sommige gebieden). De meest recente informatie kunt u vinden op www.gezondopreis.nl,www.travelclinic.comwww.lcr.nl., bij de GGD of uw huisarts. Voor inwoners van België is er informatie over vaccinaties e.d. op de site Omtrent Gezondheidspas

MALARIA

Malaria komt voor in het Amazonegebied en in het noordelijk kustgebied grenzend aan Ecuador beneden de 2000 meter. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken.  Het al dan niet gebruiken van malaria tabletten hangt echter zowel af van de exacte locatie waar u verblijft als van de duur van uw verblijf. U wordt sterk aangeraden om de GGD bij u in de buurt om advies te vragen. Het is in ieder geval aan te bevelen om een goede anti muggen lotion met DEET mee te nemen op uw reis.

VEILIGHEID

Uiteraard bestaat ook in Peru criminaliteit. Toeristen kunnen in aanraking komen met zakkenrollen en tasjesdieven. Vooral op drukke plaatsen is het zaak goed op te letten. Draag paspoort, waardepapieren, geld e.d. altijd onder uw kleding. Let goed op tas of rugzak en wees beducht op het weggrissen van fotocamera`s en filmapperatuur. Vermijd ’s avonds slecht verlichte straten en ga bij voorkeur niet alleen op stap.

Als u gaat pinnen, doe dat dan overdag en gebruik bij voorkeur pinautomaten (binnen) in bankgebouwen. Helaas komen zaken als skimmen ook in Peru voor. Laat waardevolle sieraden gewoon thuis.

GELDZAKEN

De munteenheid in Peru is de Nieuwe Sol. (1Sol= 100 céntimos; 1 Sol = ca. € 0.30) Het is handig om een klein bedrag aan US dollars bij u te hebben. Creditcards zijn in Peru nog niet zo gangbaar maar in duurdere hotels en restaurants wel te gebruiken. U kunt vrijwel overal terecht bij geldautomaten, waar u zowel dollars als soles kunt pinnen. Banken zijn vaak alleen ’s ochtends geopend.

ELEKTRICITEIT

De netspanning in Peru is 220 volt, in sommige plaatsen 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.
Er is geen vooraf vastgestelde bedrag voor fooien, het hangt af van het niveau van


TIJDSVERSCHIL

Het is zes uur vroeger dan in Belgie in onze winter, zeven uur in de zomer.


OPENBAAR VERVOER

In Peru reizen veel mensen met het openbaar vervoer. Niet in het minst omdat  het gros van de mensen hiervan afhankelijk is.  Met het openbaar vervoer in Peru reizen betekent dan ook, zeker waar het lokaal vervoer betreft, overvolle bussen.  Echter, het openbaar vervoer voor de langere afstanden, bestaat uit een zeer uitgebreid netwerk van 1e en 2e klas bussen die met grote regelmaat tussen de steden en dorpen rijden. Ook zijn er op bepaalde trajecten goede treinverbindingen. Houd er rekening mee dat treinen niet altijd elke dag rijden en dat ze in het hoogseizoen vol kunnen zitten. Tijdig reserveren is dan noodzakelijk.

TAXI’S

Taxi’s hebben vaak geen meter, van tevoren de prijs afspreken dus. Onderhandelen over de prijs, in de grote steden, kan geen kwaad omdat er aan toeristen vaak een (veels) te hoge ritprijs wordt gevraagd. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten. Taxi chauffeurs verwachten meestal geen fooi.

EEN AANTAL BELANGRIJKE FEESTDAGEN

1 januari: Nieuwjaar.

2 Februari: La Virgen de la Candelaria, een kleurrijk festival met name in Puno en omgeving.

Februari-Maart: Carnaval.

Juni: Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen. Spectaculaire processie in Cusco.

24 juni: Inti Raymi, het belangrijkste Inca festival, met name in Cusco een bont spektakel met dans en optochten.

28-29 juli: onafhankelijkheidsdag van Peru, het belangrijkste feest van Peru

5 November: Puno dag, prachtige kostuums en dans in Puno

25 December: Kerstmis

HULPDIENSTEN

In geval van nood zijn de hulpdiensten onder de volgende alarmnummers te bereiken:

*Politie: 105
*Brandweer: 116
*Ambulance: 117